Obilježavanje dječjeg tjedna u DV Smilje

Dječji tjedan u DV Smilje obilježili smo tradicijskim igrama, koje smo proveli na dvorištu  i u sobama dnevnog boravka u našim područnim vrtićima. Za uspješnije igranje nudimo opis igre kako biste ih mogli igrati kod kuće ili vani s vašim najmilijima 🙂 

 

1.Igra školice

   Poznata natjecateljska pokretna igra, može se igrati u otvorenom ili zatvorenom prostoru. Na tlu su nacrtana 5, 7 ili više polja, a u svakom je napisan broj. Djeca bacaju jedno po jedno kamenčić prvo u polje 1 i onda trebaju skakanjem naizmjence na jednoj i dvije noge “odskakukati” sva polja sa brojevima. Nakon broja 1 kamenčić treba ubaciti i u polje sa brojem 2 i njega “odskakukati” tj. odigrati.. Ukoliko igraču kamenčić ne upadne u polje sa brojem koji je na redu, sljedeći igrač baca kamenčić u svoje polje. Pobjednik igre je onaj igrač koji je prvi uspio kamenčić ubaciti u sva polja redom i koji je pritom “odskakutao” sve brojeve.

                  

 

2.Igra dan i noć

   Igra “Dan – noć” je igra za dvoje ili više igrača. Bira se igrač koji izgovara riječi “dan” ili “noć”. Kad igrač kaže “dan” – drugi igrači trebaju ustati, a kad kaže “noć” – trebaju čučnuti. Tko pogriješi ispada iz igre, a zadnji koji ostaje je pobjednik.

 

  

 

 3.Igra čunjevima

 

CILJ igre je da se sruši što više čučnjeva. Kroz ovu igru mali kuglači razvijati će svoje motoričke sposobnosti i sposobnosti hvatanja i bacanja.

  

                          

 

4.Igra crna kraljica

 

   Na start stanu igrači, a na cilj stane Crna  Kraljica i okrene im leđa. Crna kraljica strašnim glasom, nekad brže, nekad sporije viče: “Crna Kraljica jen, dva, tri!”.
Za to vrijeme igrači se pokušavaju približiti cilju. To smiju dokle god je Crna kraljica okrenuta leđima i ne vidi ih i dokle god ona govori svoju rečenicu.
Crna kraljica se naglo okreće prema igračima tek kad kaže čitavu rečenicu, tj. okreće se na “tri”.
U tom trenutku, ako nekoga spazi da se miče, ona ga vraća nazad na start.
Prvi igrač koji dotakne Crnu Kraljicu je pobjednik i u slijedećoj rundi je taj igrač Crna Kraljica.

 

  

 

 

 

 

 

  1. Igra boje

  

Igrači se poredaju jedan uz drugoga. Jedan od igrača je kupac, jedan prodavač, a svi ostali su boje. Igrači “boje” smisle koja će boja biti i šapnu je prodavaču, s time da ne smije biti više igrača iste boje.

Zatim kupac dolazi i kaže: “Dobar dan, imate li ___ boju?” Tako nabraja boje sve dok ne pogodi boju koju je odabrao neki od igrača “boja”. Tada prodavač kaže: “Imamo!”, a taj igrač “boja” počne trčati unaprijed dogovorenim putem, dok ga kupac lovi.

Ako ga ulovi, igrač “boja” postaje kupac, a kupac smišlja boju i govori je prodavaču.

Ukoliko ga se ne ulovi, igrač “boja” se vraća na svoje mjesto, smišlja novu boju (ili ostavlja staru, po želji), ponovo je šapne prodavaču koji zove kupca i igra se nastavlja.

Važno je da prodavač zna koje boje su odabrali pojedini igrači jer se nikada ne zna tko će biti sljedeći kupac. Također je dobro smišljati neuobičajene boje, kao npr. oker, krem, grimizna, zlatno-žuta i sl., kojih će se kupac teže sjetiti.

  

6. Igra leti, leti

 

   U igri sudjeluje dvoje ili više djece. Djeca sjede i kažiprstima lupkaju o stol ili koljena. Jedan govori: “Leti, leti, leti… olovka!” ili “Leti, leti, leti… avion!” itd. Ako igrač izgovori nešto što leti, djeca dižu kažiprst u zrak, a ako kaže nešto što ne može letjeti, ruke ostaju mirne. Igra se na ispadanje.

 

  

 

 

7.Igra “gluhih” ili pokvarenom telefona


   Igrači se poredaju u red, jedan do drugoga. “Telefonist” ili osoba na kraju reda, igraču do sebe prišapne riječ ili rečenicu (ovisno o dogovoru). Svaki sljedeći igrač je treba što tiše, u uho, ponoviti onome do sebe i tako se šapće do kraja reda. Posljednji u redu tu riječ ili rečenicu treba glasno izgovoriti!

 

  

8.Trilja

   Svaki od igrača ima po 3 žetona ili kamenčića  koji se raspoređuju po ploči pazeći da protivnik ne napravi trilju, a zatim se žetoni pomiču po ploči nastojeći formirati trilju, odnosno formiranje tri žetona vodoravno, okomito ili paralelno.

 

  

9. Igra „na frenje“

 Djeca naprave s rupu (venju). Potom postavljaju frenju na palac i gađaju venju.

 

  

10. Igra „na laštik“

   Igra je uvijek zabavna curama i dječacima. Preskaču laštik (elastičnu vrpcu)   na razne načine, sa ili bez zadataka.

 

  

 

   11. OKOŠ BOKOŠ KUCNE KOKOŠ

   Igra se može igrati sjedeći za stolom ili stojeći kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru. Djeca pružaju stisnute šake ispred sebe, a vođa igre svojom šakom dodiruje šake igrača izgovarajući brojalicu: “Okoš bokoš kucne kokoš pita Maja koliko ti treba jaja”. Igrač čija je šaka dotaknuta na zadnju riječ brojalice kaže broj od 1-10.”Vođa” igre broji, na zadani broj dođe do šake igrača koji je skriva iza leđa. Vođa nastavlja izgovarati brojalicu i igra se nastavlja sve dok samo jedno dijete sa svojom šakom ne ostane u igri i to je dijete pobjednik igre.

 

  

 

  

 

 

12. ČVORAK ČVORAK 

Brojalicom se odabere dijete koje je čvorak, stavlja mu se povez na oči, a ostali igrači formiraju krug oko čvorka plešu i pjevaju mu: “Čvorak, Čvorak slušaj sadakako pjeva naša Nada, hajd pogodi tko je to pa ćeš ići na mjesto!“ Kolo se zaustavlja, a dijete čvorak pruža ruke i opipava dijete nasuprot sebe, kosu, lice, odjeću.. , te pogađa o kome je riječ. Ako je pogodio tad to dijete postaje čvorak ,a ako nije čvorak brojalicom odabire novo dijete koje ulazi u sredinu kruga. Igra traje dok potraje interes djece.

12. LASTE PROLAZE

  
   Dvoje je djece “brdo” i ima spojene dlanove i ruke podignute u vis. Igrači u koloni jedan po jedan prolaze kroz brdo, a svi zajedno pjevaju:” Laste prolaze kroz goru nam dolaze ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak, subota, nedjelja..Dijete koje se nađe u “brdu” u nedjelju tamo i ostaje, a djeca igrači ga pitaju:” Lastavice, Lastavice na koje češ brdašce!?” Dijete odabire jedno od ovo dvoje djece i staje u kolonu iza njega. Igra se nastavlja dok samo jedno dijete ne ostane u koloni koja prolazi kroz brdo i ono je pobjednik. Pobjedničko brdo je ono koje je odabralo više “lastavica”.

 

 

 

 

14. “Igra kolo u dvadesetidva”- tradicionalna pokretna igra

   Djeca su u krugu i kreću se pjevajući:   “Igra kolo, igra kolo u dvadesetidva, u tom kolu, u tom kolu lijepa Iva igra (pjeva se ime djeteta koje je u sredini kola). Kolo se zaustavi, djeca plješću  i pjevaju: „Biraj Iva, biraj Iva koga ti je drago, samo nemoj, samo nemoj koga nemaš rado.“  Djevojčica izabere dijete koje joj se „sviđa.” Kolo opet plješće: „Sad se vidi, sad se zna tko je koga izabra’  (ili sad se vidi sad se zna tko se kome dopada!“). Igra se nastavlja ispočetka ulaskom novog djeteta u kolo.

  

 

 

Administrator