Noć knjige

Poštovani roditelji!

Povodom Noći knjige, prisjetiti ćemo se ovog događanja koje smo sa djecom i roditeljima našeg vrtića  obilježavali u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić.

Uz prethodno pripremljen program i suradnju s Dječjim odjelom, dobrih sadržaja nije nedostajalo. Ponekad su to bile radionice koje su za nas pripremili djelatnici Knjižnice, a drugih godina  su djeca naših odgojnih skupina, zajedno sa svojim odgojiteljima  pripremala  sadržaje za posjetioce manifestacije Noći knjige. Pogledajte mali presjek događanja kroz protekle godine.

2015 GODINA

Interaktivna radionica u kojoj se djeca upoznaju sa glavnim obilježjima određenih država, njihovim specifičnostima u kulturi, odijevanju, jeziku, načinu življenja.. Radionicu su osmislile suradnice Dječjeg odjela knjižnice Martina Junaković i Antonija  Anić uz voditeljicu odjela Marinu Šimić.

Prva je na redu  bila Francuska..

Što smo naučili: Gdje se nalazi Francuska, što je Eifffelov toranj, kakva je francuska zastava, kako zvuči francuski jezik, što je francuska moda..

C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\GKJŠ-Noć knjige Varošanci 23.4.2015\DSC03849.JPG C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\GKJŠ-Noć knjige Varošanci 23.4.2015\DSC03848.JPG

O Njemačkoj smo učili kroz igre i slagarice; gdje se nalazi, koji joj je glavni grad , kako izgleda zastava, koje su bajke napisala braća Grimm, kako se govori njemački jezik, kako u originalu zvuče riječi Crvenkapice, kako se na njemačkom kažu imena Ivice i Marice…

C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\GKJŠ-Noć knjige Varošanci 23.4.2015\DSC03852.JPG Koje su sve bajke napisala braća Grimm? …

C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\GKJŠ-Noć knjige Varošanci 23.4.2015\DSC03854.JPG Društvena igra u kojoj se djeca upoznaju sa glavnim obilježjima Njemačke; gradovi, rijeke, kulturne i povijesne znamenitosti

C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\GKJŠ-Noć knjige Varošanci 23.4.2015\DSC03851.JPG Igra sa kriglama piva, omiljena u Njemačkoj..

 

A sad put u Englesku..

C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\GKJŠ-Noć knjige Varošanci 23.4.2015\DSC03858.JPG

C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\GKJŠ-Noć knjige Varošanci 23.4.2015\DSC03863.JPG Tko su i što rade Bobiji (Bobbies)?

C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\GKJŠ-Noć knjige Varošanci 23.4.2015\DSC03865.JPG Što je i čemu služi Big ben?

 

Rusija… Crveni trg, ruski jezik, babuške, zima, Moskva ..

C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\GKJŠ-Noć knjige Varošanci 23.4.2015\DSC03866.JPG C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\GKJŠ-Noć knjige Varošanci 23.4.2015\DSC03867.JPG

 

I za kraj Kina.. uz slagaricu na tigra i velikog kineskog zmaja smještenog na ulazu u knjižnicu saznali smo mnoštvo zanimljivosti i uz to se dobro zabavili…

C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\GKJŠ-Noć knjige Varošanci 23.4.2015\DSC03868.JPG C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\Martina Vukšić-KNJIŽNICA\P4152658.JPG

Čuli smo kineski jezik i naučili pozdraviti na svakom od jezika ovih državaJ

 

2016

C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\NOĆ KNJIŽNICE 2016\DSC04567.JPG Pjevao nam je dječji zbor Cvrčak…

 

C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\NOĆ KNJIŽNICE 2016\DSC04584.JPG i  plesala djeca koja pohađaju etnoigraonicu  Balarin…

A djeca iz DV „Šibenski tići“ zapjevali su pjesmu o Arsenu Dediću uz gitarsku pratnju i aplikacije s obilježjima iz njegova života..

C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\NOĆ KNJIŽNICE 2016\DSC04576.JPG

2018

Djeca iz skupine katoličkog vjerskog odgoja PO „Ciciban“ predstavila su slikopriču  „Moja gradska knjižnica“  u sklopu cjelogodišnjeg projekta  „Od ideje do knjige“. U suradnji s Dječjim odjelom knjižnice i knjižničarkom gđom. Marinom Šimić pripremili su kviz znanja o knjižnici i prigodne puzzle s motivima različitih odjela knjižnice. Ovom događaju u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjžnice sudjelovala su djeca iz ostalih područnih objekata Šibenski tići, Vjeverica , Građa (paviljon i stari dio) i Ciciban.

C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\Ciciban-Kviz u Multimedijalnoj 2018\IMG_1506.JPG

Djeca iz PO  „Ciciban“  pripremila su  pitanja na koja su odgovarali  posjetitelji iz ostalih vrtića. Za vrijeme  trajanja kviza, na velikom ekranu su se izmjenjivala pitanja i odgovori uz fotografije koje prikazuju točna rješenja.

C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\Ciciban-Kviz u Multimedijalnoj 2018\IMG_1525.JPG C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\Ciciban-Kviz u Multimedijalnoj 2018\IMG_1529.JPG C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\Ciciban-Kviz u Multimedijalnoj 2018\IMG_1612.JPG C:\Users\Loreta\Saved Games\Putovanje kroz znanje\Pictures\Ciciban-Kviz u Multimedijalnoj 2018\IMG_1632.JPG

2019

Dramatizacija i lutkarska predstava „Medo Srećko“, dramsko – scenske  skupine PO „Građa“.

C:\Users\Loreta\Documents\Noć knjige 2019...jpg C:\Users\Loreta\Documents\Noć knjige 2019 ....jpg

I za kraj nekoliko savjeta o tome kako odgojiti dijete koje voli čitati

Vjerujemo da se vidimo 23.04.2021. kada ćemo za vas pripremiti nove zanimljive sadržaje za Noć knjige.

Kao roditelji, svi želimo da naša djeca budu uspješni i sretni u životu.

Da izrastu u zadovoljne i ispunjene osobe koje će svijet činiti boljim mjestom za život, kako sebi i svojoj obitelji tako i ostalim ljudima oko sebe.

No jedan je siguran način kako ćemo svoje dijete usmjeriti na put koji mu drastično povećava šanse za uspjehom u današnjem svijetu, a taj je da ga naučimo da zavoli čitati i učiti.

Koja je zajednička stvar najuspješnijim ljudima na svijetu?

Nije to ultimativna produktivnost kako bi u svoj dan utrpali više od 24 sata.

Nije to mogućnost da funkcioniraju sa 3 sata sna, već redovna posvećenost čitanju i učenju.

Warren Buffett provodi 5-6 sati na dan čitajući.

Bill Gates čita oko 50 knjiga godišnje.

Elon Musk odrastao je čitajući dvije knjige na dan.

Mark Zuckerberg, koji je u 10 godina došao od studenta do jednog od najbogatijih ljudi na svijetu poznat je po svojoj navici čitanja najmanje jedne knjige u dva tjedna i aktivnog učenja o novih kulturama, novim vještinama te tako proširujući svoja znanja i propitujući poglede na svijet.

Uspjeh djece u školi direktno se dovodi u vezu s njihovom razinom čitanja.

Jasno je kako djeca koja bolje čitaju imaju mnogo bolje rezultate u školi, od osnovne škole do fakulteta.

No da bi naša djeca zavoljela čitanje, nije im dovoljno samo kupovati knjige i nadati se kako će sami od sebe, eto tako, zavoljeti čitanje.

Moderno društvo ne potiče djecu na čitanje, jer danas su informacije dostupne mnogo lakše no prije samo 10ak godina.

Imamo YouTube video koji će nam pokazati što god nas zanima, podcaste i audio knjige koje možemo slušati do besvjesti i tako učiti bez da zapravo čitamo.

Da ne spominjem vrijeme koje provodimo pred ekranima.

No čitanje ima vrlo važan utjecaj na način kako procesiramo informacije, pa je zato vrlo važno da svojoj djeci od malih nogu pomognemo razviti naviku čitanja.

Evo kako to napraviti.

Čitajte svojoj djeci od prvog dana

Razvijte naviku čitanja djeci od malih nogu, ne samo pred spavanje.

Kupite knjige koje su primjerene za dob vaše djece i jednostavno im čitajte, bilo kada i bilo gdje.

Pokažite im da čitanje nema određeno mjesto i vrijeme, već da se čltati može svuda i bilo kada.

Kada trebate pauzu, zavalite se u fotelju i odvojite pet minuta za kratku priču.

Redovno posjećujte knjižnicu

Razvijte naviku odlaska u knjižnicu sa djetetom.

Čitajte svom djetetu u knjižnici i dopustite mu da samo izabere knjige koje mu se sviđaju.

Ako je dijete dovoljno veliko, dopustite mu da samo vodi brigu o tome kada ćete vratiti knjige te da čuva posuđene knjige.

Ako je dijete još malo, spremite knjige na sigurno dok ih ne čitate, jer želite biti sigurni da će biti u dobrom stanju kada ih jednom vratite u knjižnicu. Čitajte djeci često i redovno

Važnost čitanja djeci već je mnogo puta naglašena, no moramo se potruditi da im čitamo redovno.

Iskoristite trenutke poput hranjenja da bi čitali djeci.

Umjesto da im upalite crtiće, radije im čitajte, ionako ne bi trebali provoditi mngo vremena pred ekranima, pogotovo u ranoj dobi.

Ako dijete gleda video ili TV dok jede, ono nesvjesno trpa hranu u usta dok je fokus na TV-u. Ako pak umjesto toga djeci čitate, oni se mogu fokusirati na hranu dok slušaju vaš glas.

Nemojte tjerati djecu da uče čitati

Djeca vrlo lako nauče čitati kada su zadovoljili osnovne pretpostavke i fiziološke uvjete za to.

Naš zadatak kao roditelja nije da im tumačimo kako izgovoriti ili pročitati pojedinu riječ, već da ih potaknemo na razvijanje ljubavi prema čitanju i knjigama.

Zbog toga je važno suzdržati se od toga da djecu učimo čitati i tjeramo na isto, jer to može imati upravo suprotan učinak.

Zato ako vaše dijete možda nije spremno za čitanje kada vi to očekujete, dajte mu vremena i budite strpljivi, jer čitanje se ne uči na silu.

Neka djeca normalno čitaju sa tri godine, dok druga i sa 6 godina imaju problema sa čitanjem.

To je apsolutno normalno, jer proces se razlikuje od djeteta do djeteta.

Važno je ne forsirati dijete na rano učenje čitanja ako dijete za to nije spremno. Umjesto toga fokusirajte se na to budete podrška svom djetetu kada mu je to potrebno.

Nemojte prestati čitati djetetu jednom kada samo nauči

Ako vaše dijete već zna samo čitati, to nikako nije razlog da mu vi prestanete čitati.

Dijete kada nauči čitati ima mogućnost pročitati osnovne, jednostavne knjge, no njegova mašta sposobna je za mnogo više od toga.

Zato je važno da roditelji čitaju svojoj djeci iako oni sami već znaju čitati. Na taj način potičemo njihovu maštu i znatiželju.

Iako dijete možda zna čitati, ono nije sposobno čitati dulje romane ili komplicirane tematike, što može uzrokovati pad interesa za čitanjem jer dijete ne može pratiti tempo knjige.

Pronađite odgovarajuće knjige za dob vašeg djeteta, zajedno posjetite knjižnicu i pronađite nešto što vaše dijete može i želi čitati.

To mogu biti kratke knjige velike i izražene tipografije, sa mnogo ilustracija.

I svakako nastavite čitati svom djetetu knjige koje ono samo ne može pročitati ili mu predstavljaju veći problem.

Odvojite vrijeme za čitanje svakog dana

Vrijeme posvećeno čitanju svakog dana može imati velik utjecaj na ravoj želje za čitanjem kod vašeg djeteta.

To može biti vrijeme nakon ručka ili vrijeme prije spavanja koje je čest izbor roditelja.

Djeca će voljeti ako je to vrijeme prije spavanja jer tako dobivaju više vremena za ostati budni, te će svaki trenutak sa zadovoljstvom iskoristiti, samo da ne moraju na spavanje.

Posvetite svaku večer pola sata čitanju.

Neka to postane navika, ionako je dobro za uspavljivanje bez stresa.

Ako je vaše dijete umorno navečer ovo vrijeme prebacite ranije, na primjer prije večere

Navucite dijete na čitanje

Izaberite knjigu koju vaše dijete realno može pročitati, ali još uvijek se ne usudi, što zbog straha, što zbog lijenosti.

Pročitajte djetetu trećinu te knjige i prepustite mu da samo pročita ostatak.

Dopustite djetetu da odluči želi li samo nastaviti čitati tu knjigu ili ne. Vi je nemojte nastaviti čitati.

Većina djece će jednostavno uzeti knjigu i početi ju čitati jer su se navukli na sadržaj i žele znati rasplet događaja.

Ako se to ne dogodi, možda ste izabrali malo težu knjigu pa pokušajte s mrvicu jednostavnijom.

Nikada nemojte prestati čitati svom djetetu

Iako vaše dijete sada zna čitati zašto odustati od tako lijepog i korisnog vremena koje ste provodili zajedno dok ste mu čitali?

Trenuci koje provodite dok čitate svom djetetu vrlo su emocionalni i privatni.

Kako vaše dijete raste tako promijenite tematiku knjiga koje čitate.

Pokrenite raspravu o pročitanom i razvijte kod djeteta vrlo korisnu vještinu debate – argumentiranog zastupanja svog mišljenja.

To je još jedna od vještina koju možemo dodati na popis stvari koje ne učimo svoju djecu, a trebali bi.

Čitajte djetetu i čitajte s njim sve dok ono to želi.

Pokažite primjerom

Teško je očekivati od djece da razviju ljubav za čitanjem ako i mi sami ne pokazujemo primjerom.

Ne možemo tražiti od djeteta nešto što ni sami nismo sposobni.

Kako vaše dijete raste i uči samo čitati, više od vas ne treba da mu čitate kako bi razumjelo knjigu. No to ne znači da ne možete razviti raspravu i preporučiti jedno drugome dobru knjigu.

No zato i vi sami morate voljeti čitanje, a to je pak tema za sasvim drugi tekst.

Pokuštajte čitati više.

Ograničite korištenje tehnologije

Mobiteli, tableti, računala i televizija mogu uvelike utjecati na želju vašeg djeteta za čitanjem.

Nekada je jedini pristup informacijama bio putem knjiga, no danas je situaciju posve različita.

Internet nam omogućuje pristup svim informacijama koje nas zanimaju, u mnogo jednostavnijem i sažetijem obliku od knjiga.

No knjige osim informacije nose i mnogo više. Nose razvoj komunikacijskih vještina te vokabulara koji se neprestano razvija kako čitamo različite autore i izlažemo se raznim stilovima pisanja.

Da ne spominjem kako djeca ionako ne bi trebala provoditi mnogo vremena pred ekranom, bilo mobitela ili TVa.

Prije nego što postanete svjesni oni će odrasti i više neće trebati vas da im čitate.

No navika čitanja omogućiti će im nešto uistinu važno u budućnosti.

U svijetu u kojem je edukacija izašla iz škola i fakulteta te postaje dostupna svima i besplatna jedino što razlikuje uspješne od manje uspješnih ljudi je želja za učenjem i upornost.

Zdrava navika čitanja može vašem djetetu biti od velike pomoći.

Sa stranice: https://modernoroditeljstvo.com/djeca/kako-odgojiti-dijete-koje-voli-citati/

 

Prilog pripremila: Loreta Prgin, pedagoginja

 

Administrator