Edukativna igra „Potraga za blagom“ u DV Šibenski tići

DV „Šibenski tići“ pridružili su se projektu „Uspostava cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije“  u organizaciji tvrtke Bikarac d.o.o. Edukativna igra  u kojoj su sudjelovale dvije mješovite skupine  realizirala se  na dvorištu vrtića. Stručnjakinja za gospodarenje otpadom i voditeljica edukativne  igre doc.dr.sc. Sanja Kalambura uvela je djecu u smisao igre njima prikladnim i zanimljivim pitanjima i razgovorom o odgovornom ponašanju prema otpadu. Djeca su već imala predznanja o recikliranju, te su tako doprinijela kvalitetnoj  uzajamnoj komunikaciji, te dobili pohvale od dr. sc. Kalambura.

Nakon uvoda voditeljica objašnjava pravila igre. Djeci su podijeljene medalje tj. cvjetovi od tekstila i papira, kao i gusarski prstenovo. Na znak voditeljice mali gusari započinju svoju potragu za  blagom/otpadom  koje „sakriveno“ u dvorištu vrtića. Tako se moglo pronaći raznih tkanina, kartonskih kutijica, plastičnih boca od mlijeka, jogurta, sokova, starih plastičnih igračaka, papira, čepova…dakle, svakodnevnog otpada iz domaćinstva.  Djeca su se uživjela u svoju ulogu i sakupili sav „sakriveni“ otpad. Potom su ga razvrstavali u tri kartonske kutije. Svaka je kutija imala označen  „svoj“ cvijet;  od tkanine, papira i plastike, te su djeca smjestila „blago“ prema vrsti koju su pronašli.

Nakon sakupljanja i sortiranja otpada, djeca s sa voditeljicom provjeravala da li je otpad dobro razvrstan. Među „blagom“ našle su se i stvari koje još nisu za otpad; odjeća koja se još može nositi, plastične teglice, očuvane kutije za igre, plastične rukavice. Uočili su kako se mnoge stvari mogu ponovo iskoristiti ili prenamijeniti.

Igru su zaželjeli igrati i nakon odlaska gostiju iz „Bikarca“,  te će se „Potraga za blagom“ igrati i sljedećih dana u dvorištu vrtića.

Nakon radionice djeca su oslikala doživljeno i uredila svoj pano s radovima.

Organizator je vrijedne gusarske ruke nagradio zdravom voćnom zakuskom.

Posebna  hvala dipl. ing. Robertu Podrugu, direktoru Bikarca d.o.o  i dipl. oec. Jeleni Perkov, voditeljici projekta

Veselimo se daljnjoj suradnji i novim radionicama „Bikarca“ d.o.o.


Administrator