Kako razgovarati s djecom o koronavirusu

Poštovani roditelji,

 

Kako smo ušli u drugi tjedan obustave rada vrtića, te su na žalost predviđanja kako će se ovakva situacija zadržati najmanje do 19.04.2020. godine željeli bi Vam na jednom mjestu osigurati informacije i neke smjernice kako u ovim trenucima razgovarati s djecom i pomoći im da bolje razumiju i nose se s novonastalom situacijom.

 

Djeca čuju i brinu, te često znaju više nego što mi to mislimo. Zato je važno da Vi kao roditelji budete ti koji će djetetu dati prave pravovremene informacije u skladu s dobi djeteta. Nije dobro prepustiti djeci da sama tumače  priče koje čuju u medijima i u krugu obitelji jer dječja mašta može razviti scenarije koji su puno strašniji od onoga što se zbilja događa ukoliko ne pričamo o tome.

 

Unicef je razvio priručnik u kojem su opisane smjernice koje vam mogu pomoći u razgovoru s vašim najmlađima o koronavirusu na njima razumljiv i prilagođen način, uz uvažavanje emocija koje djeca mogu osjetiti u ranom djetinjstvu.

 Priručnik možete preuzeti  na ovom linku Kako razgovarati o koronavirusu sa mlađom djecom.

Kao pomoć pri razgovoru s djetetom može vam poslužiti i ova knjižica koja na slikovit način educira djecu o koronavirusu. Istu možete preuzeti i isprintati ovdje.

Isto tako, situacija pandemije koronavirusa može svakako biti stresna, kako za odrasle, tako i za djecu. Iz tog razloga vam preporučamo da pročitate savjete Svjetske zdravstvene organizacije o smanjenju stresa kod djece.

Kako u ovakvim situacijama nije neuobičajeno osjećati strah i tjeskobu priča Što da radim kad se bojim? autorica Ivane Pejnović i Snježane Pejnović, dipl. psiholog djeci može pomoći u prepoznavanju i nošenju sa emocijom straha.

 

Nadamo se će vam gore navedeni linkovi biti od koristi. Za dodatne informacije i savjete preporučamo sljedeće internetske stranice:

Unicef www.unicef.org/croatia/

Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba  www.poliklinika-djeca.hr

Hrvatsko psihološko društvo www.psihologija.hr

 

Isto tako, stručno razvojna služba vrtića vam je na raspolaganju za bilo kakva pitanja, informacije i savjete.

Kontakti:

Zdravstvena voditeljica: 099 326 8402

Psihologinja: 091 212 9902

Pedagoginja: 099 397 9357

 

Čuvajte sebe i svoje najmilije, te se nadamo kako ćemo se u što skorije vrijeme opet družiti i veseliti u prostorijama vrtića!

Administrator