Uskrsne aktivnosti

Draga djeco i roditelji,

Kako nam se bliži Uskrs danas smo vam pripremili nekoliko ideja kako ukrasima obogatiti ovo predblagdansko vrijeme. Djeca uvijek uživaju u izradi zečića, pilića i pisanica, te vas pozivamo da se zajedno s njima prepustite čarima Uskrsa! Evo nekoliko prijedloga uskrsnih aktivnosti koje možete isprobati , a za vas su ih pripremile vaše odgojiteljice:

1.Kaširanje balona-pisanica

 

  1. korak: U posudu staviti brašna i vode (stvoriti smjesu gušću od smjese za palačinke), na male komade okidati novinski papir, letke ili bijele salvete te ih zalijepiti na balon…

Ponoviti postupak koliko je potrebno dok ne bude dovoljno čvrsto i pustiti da se osuši.

  1. korak: Uzeti tempere i obojati po želji da bude kao pisanica

2.Moja pisanica

 

Potreban materijal: papir, bojice

Upute: Nacrtajte djeci oblik jaja i iznutra napravite mrežu tako da dobijete polja, nije bitan oblik polja. U svakom polju odredite boju (s točkicom u svakom polju označite boju kojom želite da dijete oboji polje).

    

 

3.Izrada pilića i zečića

 

Potreban materijal za izradu pilića: kartonska kutija od jaja, boje (vodene, tempere) ili flomasteri, ljepilo, kolaž.

Potreban materijal za izradu zečića: tuljak od wc papira, kolaž papir ili obični bijeli, škare, flomasteri i ljepilo

Upute: Djeca neka na papiru nacrtaju uši, ruke i noge neka ih oboje i izrežu, te ih zalijepe na tuljak kojeg mogu obojiti ili obložiti kolaž papirom. To može biti i stalak za uskrsnu pisanicu.

     

4.Ispuhano jaje na tri načina

 

  1. način:  Ispušite svježe jaje i dajte djetetu da ga oboja temperom ili flomasterim
  2. način:  Jaje namazati s ljepilom pa po njemu posipati pijesak ili zalijepiti krutu sol po njemu, kolaž papir ili vunu (ukrasiti ga po želji)
  3. način: Jaje ispuhati i staviti na (roštilj) štapić ukrasiti ga po želji, a  može poslužiti kao dekoracija u vazi…

5.Izrada uskrsnih čestitki s različitim motivima (pisanice, zeko, pilići)

 

Potreban materijal: Škarice, kolaž papir, karton ili čvrsti papir, flomasteri, bojice, ljepilo i malo mašte ?

 

    

6.Koka i pilići

 

Potreban materijal: Boja za ruku ili tempere (žuta, crvena ili narančasta boja, malo crne za okice), papir, djetetova ili vaša ruka…

Uputa: Djetetu se premaže ruka žutom bojom, te ostavi otisak dlana na papiru, a sa strane i otisak par prstića. Zatim se na dlan i prste dodaju crvenom bojom  kljunići, okice, nogice i krijesta.

                         

7.Leptir od kolaž papira

 

Na običan papir nacrtajte obrise leptira. Zajedno s djetetom izrežite kolaž papir u boji na male trakice jednake dužine. Spojite rubove trakica i lijepite ih na dijelove leptira kombinirajući pritom dugine boje. Na sredinu leptira zalijepite šljokice, dugmad ili neki drugi sitni ukrasni materijal.

       

8.Otisak uskrsnog jajeta

 

Na kartonske tanjure istisnite različite boje tempera. Na komadiće  kuglica od vate zakačite štipalice. Na drugom papiru nacrtajte obrise jajeta ili nekog drugom motiva. Štipalicom utiskujte boju u obrise pripremljenih  motiva.

 

    

9.Zečići od papira

 

Uskrsne su dekoracije uvijek puno zanimljivije ako odvojite vremena da ih napravite samostalno ili s djecom, a upravo ove simpatične papirnate zečiće možete raditi sa svojim mališanima.

   

Ideje za izradu zečića od papira u četiri različita oblika, za čiju će vam izradu biti potreban:

– papir, škare, ljepilo, flomaster, konac

Link na kojem možete pogledati tijek izrade:  https://youtu.be/Morgv3JHN7A

Nadamo se da će vam navedene aktivnosti biti zanimljive i da ćete ih u ovo predblagdansko doba svakako isprobati!!

 

A svakako vas za dodatne inspiracije pozivamo da posjetite i web stranicu Dječjeg vrtića Šibenska maslina www.dv-simaslina.com gdje je u Dječjem kutku i u svakodnevnim objavama također pripremljeno pregršt aktivnosti i zabavnih ideja kako provesti vrijeme i zabaviti se s vašim najmlađima kod kuće.

Nadamo se da ćemo zajedno vama i djeci biti od još veće pomoći u obogaćivanju i ispunjavanju vremena što aktivnostima i idejama, što ponekim stručnim tekstom i savjetom.

Čitajte nas i dalje, imamo još toga puuuuno u pripremi!

Vaš Dječji vrtić Smilje! ?