Sportske aktivnosti za djecu kod kuće

Tjelesna aktivnost za djecu predškolske dobi jedan je od važnih poticaja za njihov rast i razvoj, stoga je veoma važno djeci osigurati dovoljno kretanja. Poticanje djece na kretanje ima višestruk utjecaj. Ono razvija njihova fizička, motorička, kognitivna i emocionalna obilježja.

Dječja potreba za kretanjem nije ništa manja ni u ovim uvjetima pandemije i ograničenog kretanja, te je sigurno izazov pronaći načine kako tu potrebu zadovoljiti. Iz tog razloga smo vam pripremili i nekoliko ideja, koje i vi sami uz malo mašte možete razvijati, a prikladne su za fizičke aktivnosti kod kuće.

1.USKLAĐENE NOGE

 

Zavežemo vezicom unutrašnje noge dvoje djece ili dijete-roditelj kako bi bili par. Cilj igre  je da šetaju usklađeno dogovorom do cilja. Na ovaj način ne vježba se samo motorika i koordinacija, već i suradnja s drugima.

   

2.GAĐANJE S LOPTOM

 

Na podu dvorišta/hodniku zalijepimo (npr. zaštitne trake) ili iscrtamo krugove (kredom) koje djeca trebaju pogađati dok vode  loptu i dođu do cilja (vježba za košarku).

Krugove možemo nacrtati i po zidu (unutrašnjost gola) za rukomet ili graničare.

Nadamo se kako će susjedi imati razumijevanja za ovakav tip aktivnosti?, a ako imate dvorište svakako ih isprobajte.

3.KUGLANA

 

Izrada: Od ambalaže tetrapak mlijeka ili plastičnih boca napravimo čovječuljke (čunjeve). U ambalažu trebamo nešto staviti zbog težine i stabilnosti (ovisno o dobi djeteta). Ambalažu možemo urediti, različitim smajlićima, bojama, brojevima.

Cilj igre: tko će prije pogoditi i baciti sve čunjeve s dogovorene udaljenosti.

Ideja više: Pravokutne tetrapak čovječuljke (čunjeve) možemo iskoristiti za preskakanje kao prepreke.

 

    

4.BALOTE

Materijal: stare čarape ili mekane lopte, metar.

Izrada: par većih lopti i mala loptica

Djeca svoj par lopti trebaju baciti sto bliže maloj lopti. Lopte u paru možemo napraviti od starih čarapa. Za igru je potreban metar ili neki štap za mjerenje udaljenosti od male lopte.

5.PUTUJEMO

Svakako isprobajte i “vožnju bicikle” na podu ili “veslanje”, samostalno ili u paru….Tako možete „posjetiti“  bilo koje mjesto i u isto vrijeme poticati razvoj dječje mašte i vježbati ruke i noge….